уторак, 18. јануар 2011.

VIVAX GPS 350 VIA

VIVAX GPS 350 VIA

Ovaj uređaj je otključan i reprogramiran sa iGO8. softverom. Ubačene su i najnovije mape Srbije i Evrope. Posle testova obavljenih u GPS Team-u došlis smo do zaključaka koje iznosimo u daljem tekstu. 
VIVAX GPS 350 VIA je jedan od najkonkurentnijih navigacionih uređaja na tržištu, a maloprodajna cena od oko 90 evra, sa sve kartom Srbije i glavnim putnim pravcima Evrope, je nešto što može biti privlačno velikoj grupi korisnika. Sa estetske strane se ne može pohvaliti nekom posebnom lepotom, ali je generalno prihvatljivog izgleda. Novina kod ovakvih uređaja je poseban štitnik za displej, kojem je jedna od najbitnijih uloga zaštita od sunčeve svetlosti.
Možda bi efekat zaštite od sunca bio nešto bolji kada bi i štitnik bio malo veći, ali je lepo da se neko setio da i na ovaj način doprinese komforu u korišćenju navigacionih uređaja. Kvalitet izrade štitnika i nosača displeja nije na zavidnom nivou, ali je zato funkcionalnost zadovoljavajuća. Sam uređaj se sastoji od Samsungovog procesora radnog takta 300 MHz i GPS čipseta SiRF Star III, koji doprinosi standardno dobrom pozicioniranju. Displej je manji, veličine 3.5”, što uređaj čini interesantnim i za pešake, zbog džepnih dimenzija i "pešačkih" opcija za rutiranje. Na kućištu uređaja se nalaze portovi za SD/MMC Card, MiniUSB, slušalice i napajanje, a tu su i port za eksternu GPS antenu i pojačivač zvuka. Zanimljivo je da pored on/off tastera postoji i stand-by taster. U pomenutom štitniku za displej se nalazi i olovka za touch-screen.

Softver

Uređaj koristi Windows CE 5 operativni sistem kao osnovu, a za navigaciju je zadužen softver Cardinale 2.3. Nakon reprogramiranja uporedo se može koristiti i iGo8.  Softver za navigaciju je naizgled nešto komplikovaniji i drugačiji od softvera u sličnim uređajima. Naša preporuka potencijalnim korisnicima je da prvo potroše par minuta na čitanje uputstva, koje je izuzetno dobro napravljeno, pre nego što počnu da “provaljuju“ softver. Softver nudi sve osnovne funkcije za navigaciju, kao što je rutiranje sa simulacijom rute i pregledom skretanja, POI tačkama u okolini gde se trenutno nalazimo ili na nekoj drugoj željenoj lokaciji. U pregledu za navigaciju, korisnik ima prikaz trenutne brzine, preostalog vremena i daljine do odredišta, tip sledećeg skretanja, kao i meni za konfigurisanje rute u toku navigacije, prelaz na 2D i 3D prikaz i slične opcije za podešavanja. Baza interesantnih lokacija je dosta velika, mada ona uvek može da bude veća, pa je tako ostavljena i mogućnost da korisnik sam memoriše interesantne lokacije. Što se karte tiče, interesantno je da postoje strelice koje pokazuju smerove ulica, a za veće gradove u Srbiji prikaz je do nivoa ulica sa kućnim brojevima. Preciznost i ažurnost karte je standardna, kao i kod većine drugih uređaja.

Funkcionalnost

Na prvi pogled nam se činilo da VIVAX GPS 350 VIA nema čime da se pohvali u pogledu funkcionalnosti, međutim kroz rad smo shvatili da je njegova funkcionalnost na zadovoljavajućem nivou, pogotovo kada se uzme u obzir cena. Već posle kratkog vremena (i pročitanog uputstva), korisnik se navikne na meni i uređaj zadovoljava svoju osnovnu namenu – navigaciju.

Нема коментара:

Постави коментар