уторак, 18. јануар 2011.

Garmin NUVI 300 Deluxe

Još jedan od prodavanjijih i legendarbih GPS uređaja na teritoriji Balkana. Povučen je iz proizvodnje ali se još uvek može naći u ponudama kao polovnjak. Široko rasprostranjeni cenjen među taksistima i profesiionalnim vozačima. Ovaj uređaj je otključan i reprogramiran sa najnovijom Garmin software updateom.  Ubačene su i najnovije mape SCGRoute2.3 AdriaRoute3.11  Evropa 2011 ,Rusije, Grčke, Turske srpski meni i srpski glas. Posle testova obavljenih u GPS Team-u došli smo do zaključaka koje iznosimo u daljem tekstu.
Ako na putovanje ovoga leta krećete automobilom, a želite da put provedete udobno bez ogromnih i nepreglednih „analognih“ auto-karata i bez mogućnosti da promašite skretanje na nekom nepoznatom putu bilo gde u Evropi, onda vam Garmin NÜVI 300 Deluxe može biti idealan saputnik.
Ako na putovanje ovoga leta krećete automobilom, a želite da put provedete udobno bez ogromnih i nepreglednih „analognih“ auto-karata i bez mogućnosti da promašite skretanje na nekom nepoznatom putu bilo gde u Evropi, onda vam Garmin NÜVI 300 Deluxe može biti idealan saputnik.
Standardnu opremu NÜVI 300 kompleta čine uređaj za navigaciju, držač sa vakuum sistemom za pričvršćivanje, memorijska kartica, futrola, kabl za napajanje u vozilu i USB kabl za komunikaciju sa PC računarom. Montiranje je jednostavno, a držač sa vakuum sistemom daje stabilnost tako da vaš uređaj neće završiti negde između komandi za gas i kvačilo. Napajanje se vrši preko upaljača za cigarete (12 V), a postoji i interna Li-ion baterija sa autonomijom do 8 h. Prednost kupovine kod zastupnika je taj što korisnik dobije SD memorijsku karticu od 2 GB na kojoj su već instalirane karte Evrope, Srbije i Crne Gore, tako da odmah nakon kupovine dobije uređaj koji je spreman za korišćenje. Uređaj za navigaciju čine touch-screen displej i integrisani GPS prijemnik. GPS prijemnik je SiRFstar III model koji daje zadovoljavajuću tačnost i u zahtevnim situacijama. Korisnički meni je na srpskom jeziku, a navigacija je i grafička i audio. Uređaj je optimalne veličine tako da, ako se postavi na adekvatno mesto u vozilu, vozaču omogućava da ga uspešno koristi, a da mu ne skreće pažnju sa puta. Garmin NÜVI 300 Deluxe zbog navedenih karakteristika ostavlja utisak jednostavnog, korisnog i modernog uređaja. NUVI 300 Deluxe ne podržava neke od funkcija koje imaju Garmin-ovi uređaji iz Outdoor linije, kao što je track log, konfigurabilni datumi i prikazi pozicije, ali je naš utisak da za uređaj koji se koristi u vozilu i podržava prilično detaljnu kartografiju ove funkcije nisu od presudnog značaja. Takođe, NÜVI 300 Deluxe nije robustan i otporan na spoljne uticaje kao Outdoor linija, no kao što smo već pomenuli, uređaji iz ove linije su namenjeni za upotrebu u vozilu.
Nakon što smo odlučili koja će biti naša destinacija, krenuli smo na planiranje rute na uređaju. Kako je nije bilo u ponuđenim opcijama iz uređaja (hrana, atrakcije, smeštaj, itd.) odlučili smo da je pronađemo na karti. Nakon kalkulacije najbliže trase dobili smo i simulaciju sa sve audio navođenjem, pregled svakog skretanja posebno, podatak u koje vreme stižemo i ukupno rastojanje. Pregled rute moguće je obaviti iz ptičije perspektive ili u 3D. Kako uređaj ima i MP3 Player ubacili smo omiljenu muziku i...
Start! I krećemo! Dok se vozimo, pred svako skretanje muziku uredno prekida glas navigatora i upozorava na skretanje. Pored standardnog prikaza koliko nam je kilometara ostalo da pređemo i koliko će još putovanje trajati, uređaj nas je obaveštavao o blizini benzinskih pumpi i restorana. U toku vožnje menjali smo zadatu trasu i ubacivali nova stajanja, a zatim je sledilo obaveštenje o preračunavanju trase i ponovo upozorenje za skretanje. Naravno sve promene trase u toku vožnje je obavljao suvozač jer su te radnje podrazumevale tipkanje u dužem intervalu. Jedino što je vozač mogao da obavlja je promena pogleda na uređaju i prebacivanje sa karte na prozor koji simulira instrument tablu i obrnuto. U toku vožnje nije bilo problema sa učitavanjem karte, što znači da je računar u uređaju sasvim adekvatan za prikaz kartografije. Nakon prvog sumraka uređaj je automatski prešao na noćni mod. Što se tiče kartografskih podloga i aplikacije koja ih podržava, one su zadovoljavajuće prikazivale stanje na terenu, a za Beograd postoje i smerovi ulica. Do izlaska iz Beograda uopšte nismo brinuli da li je ponuđena najkraća trasa i ona prava. Za ostatak Srbije smerova ulica nema, a kako smo bili upozoreni na vreme da su oni tek u izradi, bila je to jedina stvar o kojoj smo morali da vodimo računa u toku vožnje. Još smo primetili da za neke gradove u Srbiji ne postoji navigacija po ulicama, ali se nadamo da će ih uskoro biti. Kada smo već bili blizu cilja dobili smo obaveštenje da smo stigli na odredište, a na karti je prikazana zastavica.
Kada smo se vratili sa puta, preko USB kabla smo rutu prebacili na PC računar. Na taj način moguće je sačuvati mnogo ruta, a onda ih iznova vraćati u NÜVI i ponovo koristiti.
NÜVI 300 u meniju "putni dodaci" pored MP3 Player-a ima i rečnik, pregled slika, svetski sat, konvertere valuta i mera. Rečnik sadrži reči i fraze na više jezika, ali su moguće kombinacije samo sa engleskim jezikom (tj. nema srpskog jezika).
Sve pomenute opcije navode na zaključak da je Garmin NÜVI 300 Deluxe zaista vredan saputnik na dužim putovanjima, a posebno u inostranstvu.

Нема коментара:

Постави коментар