уторак, 18. јануар 2011.

Prestigio Geovision GPS uređaji


Dva sjajna GPS navigaciona uređaja dijagonala ekrana 3.5" i 4.3" koja koriste novi iGO 8 softver za navigaciju. Kvalitet izrade je odličan, u samom vrhu trenutne ponude. Oba prijemnika koriste isti procesor i Windows CE 5.0 operativni sistem, što je dovoljno da sve radi vrlo brzo i bez ikakvih problema.
Kompanija Prestigio je predstavila i drugu generaciju GPS prijemnika, novog dizajna i softvera. Već i na prvi pogled možemo reći da je napredak evidentan. Ono što je verovatno najbitnije većini korisnika su meni i glasovno navođenje na našem jeziku, što oba modela imaju. Prestigio je rešio da se umeša u nimalo jednostavno takmičenje na našem tržištu pošto je ponuda veoma velika i nije ni malo lako odabrati odgovarajući model. Mislimo da dva modela koja ćemo videti bez većih problema konkurišu za visoke pozicije.

 

 

 


Prestigio GeoVision GPS uređaji

GeoVision 150 je model manjeg ekrana dijagonale 3.5", smešten u veoma kvalitetno kućište. Crna mat plastika je odličnog kvaliteta, i nije nam se desilo da zaškripi čak ni kada se kućište malo jače pritisne. Dizajn je prilično jednostavan, sa samo dva vidljiva tastera; Power taster je sa gornje strane, a Menu taster desno od ekrana. Postoji još jedan skriveni taster za uključivanje i isključivanje koji je malo uvučen u kućište i za koji će biti potrebna pomoć stylus olovčice. Kad smo kod olovčice, ona je sakrivena sa zadnje strane sa ležištem u samom kućištu. Postoji i dodatni SD slot za memorijsku karticu maksimalnog kapaciteta 4GB. U paketu dolaze USB i strujni punjač kao i postolje za montiranje uređaja u kolima. Sa zadnje strane se nalazi i konektor za eksternu antenu, za slučaj da je potrebno da se poboljša prijem signala.
Model GeoVision 450 je praktično istog dizajna samo nešto većih dimenzija, a sve što je već rečeno važi i ovde. Interesantno je da oba uređaja koriste isti procesor koji radi na učestanosti od 372MHz i imaju ugrađeno po 1GB flash memorije. Razlike se svode na činjenicu da GeoVision 150 podržava SD kartice do maksimalnog kapaciteta od 4GB, a GeoVision 450 do 8GB. Postolje za montažu na vetrobransko staklo je nešto kompleksnije kod modela 450, ali i bolje pošto se vrlo lako fiksira u željenom položaju pomoću dva zgloba. Postolje je odličnog kvaliteta u oba slučaja i ni jedan konektor ni taster nisu blokirani. Svidelo nam se što uz uređaje dolazi olovčica koja dosta olakšava kretanje kroz menije i podešavanja. Na oba prijemnika se već nalaze mape jugoistočne evrope, a dodatne mape se vrlo jednostavno dodaju preko SD kartice.
Interfejs ima veoma malo razlika od kojih je najveći broj kozmetičke prirode. Pored navigacije, moguće je gledati fotografije, slušati muziku i puštati filmove. Ispod haube je iGO 8 softver za navigaciju koji radi veoma dobro. Novitet je u ovom slučaju 3D prikaz pojedinih zgrada, što nam se veoma dopalo i izgleda prilično dobro. Kvalitet prikaza kod oba uređaja je izuzetno dobar, vrlo dobrog kontrasta i dobrih uglova gledanja. Ekrani vrlo dobro reaguju na dodir i nije bilo nikakvih problema, čak ni kod modela manjeg ekrana, pošto su manji ekrani uvek malo komplikovaniji za upravljanje (pogotovo ako imate malo veće prste). Na oba uređaja se može podesiti srpski jezik u meniju, ali je i glasovno navođenje konačno dobilo naše module, pa vas kroz saobraćaj mogu voditi muški i ženski glas na našem jeziku (muški se recimo zove Toma)
Izgled ekrana u navigaciji je odličan a svi elementi raspoređeni vrlo logično i što je još bitnije, veoma pregledano. Kao posebnu pogodnost ističemo mogućnost promene kolornog profila, pa tako možete odabrati kombinaciju boja koja vam najviše odgovara. Tu su noćni i dnevni režim koji se mogu automatski menjati u zavisnosti od vremena. Uređaji se vrlo brzo inicijalizuju, ali smo primetili da učitavanje iGO softvera ume da potraje. Srećom, sama navigacija i pronalaženje ruta je mnogo brža. Interfejs iGO-a se ne razlikuje previše od prethodnih verzija, pa posle nekoliko minuta podešavanja koja su dobro poznata od ranije, može da se krene na put. POI (Points Of Interest) tačke su prilično ažurne i odlično se integrišu u ostale opcije, moguće je na primer videti sve POI tačke koje se nalaze na zadatoj ruti. Rekalkulacija puta kada se skrene na pogrešnom mestu je skoro trenutna, a posebno je interesantno što možete zadati parametre po kojima se i vrši kalkulacija (najbrži, najkraći put i slično).

Rezime

Sve što smo probali, zumiranje, prebacivanje iz 2D u 3D režim mape, kalkulacija ruta (dužih i kraćih) i slično je bilo izvršeno trenutno bez čekanja i zaglavljivanja. Možda je nabolja preporuka ipak to što nam nije trebalo praktično ni malo vremena za navikavanje na meni i mape, već je sve iz prve bilo savršeno prirodno. Prikaz bitnih objekata u 3D režimu je vrlo interesantna opcija, i verovatno je pitanje vremena kada će sve zgrade biti ovako predstavljene. Cene oba uređaja jesu veće od konkurentskih modela, ali mislimo da kvalitet izrade i dostupne opcije to u potpunosti opravdavaju.

Нема коментара:

Постави коментар