уторак, 18. јануар 2011.

Mitac Mio DigiWalker C520

Jedan od najprodavanjijih i legendarnih GPS uređaja na teritoriji Balkana. Povučen je iz proizvodnje ali se još uvek može naći u ponudama kao polovnjak. Široko rasprostranjeni cenjen među taksistima i profesiionalnim vozačima. Ovaj uređaj je otključan i reprogramiran sa iGO 8.3  softverom. Ubačene su i najnovije mape Srbije i Evrope, srpski meni i srpski glas. Posle testova obavljenih u GPS Team-u došli smo do zaključaka koje iznosimo u daljem tekstu. Koristi dupli softverski paket nakod otključabanja i reprogramiranja.


Prvo što se primeti kada pogledate Mitac Mio DigiWalker C520 je dobar dizajn kućišta i nosača sa držačem za staklo. Estetski, Mio će se lepo uklopiti u unutrašnjost automobila i dati mu osvežavajuć notu. Prvo što se primeti kada pogledate Mitac Mio DigiWalker C520 je dobar dizajn kućišta i nosača sa držačem za staklo. Estetski, Mio će se lepo uklopiti u unutrašnjost automobila i dati mu osvežavajuć notu.
Pored toga, Mio se jako jednostavno montira sa vakuum držačem, a nosač omogućava lako postavljanje displeja u različite položaje. Nosač ujedno postaje i izvor napajanja, priključenjem sa 12 V auto-punjačem (upaljač za cigarete). Postoji i interna litijumska baterija od 1300 mAh. Baterija traje od 4.5 do 8.5 sati, u zavisnosti od režima rada. U standardni pribor (hardver) ulaze i 100-240 V kućni punjač sa adapterima za UK i EU standarde utičnica, USB kabl za konekciju sa PC-jem i futrola za Mio kada se nalazi van automobila. Na samom uređaju se nalaze on/off taster, USB 2.0 port, slot za SD/MMC kartice, port za eksternu antenu (nije deo standardnog pribora, a nismo ni primetili potrebu za dodatnom antenom), port za slušalice i 18-pinski konektor za nosač. Uređaj ima integrisanu antenu i 20-kanalni SiRFStar III GPS prijemnik, koji je postao standard za sve ozbiljnije komercijalne uređaje za navigaciju. Procesor je Samsung od 400 MHz, a tu je i 1 GB ROM i 64 MB SDRAM memorije. Posebnu pogodnost daje i integrisana Bluetooth konekcija, tako da je omogućen transfer podataka iz mobilnog telefona ili PDA sa Bluetooth-om i Mia. Takođe je omogućeno i Hands Free pozivanje broja na telefonu koji je konektovan sa Miom.
«Touch Screen» displej od 4.3 inča omogućava dobru vidljivost informacija na C520, bez mnogo skretanja pogleda sa puta. Pored lepe spoljašnosti, Mio može da se pohvali i prijatnim korisničkim interfejsom. Operativni sistem je MS Windows CE.Net 5.0, dok Mio ima svoje aplikacije za rukovanje fajlovima i transfer iz PC-a/PDA u Mio i obratno. Ceo korisnički interfejs je veoma lak za korišćenje i nije potrebno neko posebno iskustvo sa sličnim uređajima da bi korisnik brzo stekao osećaj komfornosti. U glavnom meniju se nalaze ikone za različite aplikacije, pa će korisnik tu naći „Picture Viewer“, MP3 player, kalkulator sa konverterom valuta i jedinica itd. Veličina tastera je različita, a naš utisak je da su tasteri za komande koje neki put moraju da se koriste u toku vožnje dovoljno veliki da korisnik ne mora mnogo da cilja, što bi moglo suviše da mu skrene pažnju sa puta. Sa druge strane, ostali tasteri su dosta manji, a možda je razlog u tome da se vozači nateraju da pre puta odrade sve što je potrebno za početak vožnje, ili da takve radnje prepuste suvozaču.
Pored lepog izgleda, Mio C520 je i jako korisna alatka. Ono što je najbitnije za vožnju – kartografija, je veoma dobro urađeno. Imali smo prilike da isprobamo Mio van Srbije, i tačnost karte u gradu kao i na svim putevima bila iznad očekivanog. Imamo male primedbe na ažurnost karte, jer neki noviji objekti i POI lokacije ne postoje. Ipak, karta u Srbiji obuhvata smerove ulica, zabrane skretanja, kućne brojeve i slično. Primetili smo da je ažurnost ucrtanih ulica na sasvim zadovoljavajućem nivou, prisutne su neke relativno skoro izgrađene deonice, tako da je uređaj zaista dobar asistent u vožnji. Baza POI lokacija je ogromna i dozvoljava unos sopstvenih lokacija od značaja, tako da korisnik može sam da dopuni bazu ukoliko njemu potrebne lokacije nema u postojećoj bazi.
Preglednost karte u toku vožnje je odlična, a omogućen je 2D i 3D pregled. Pored toga, korisnik može da izabere istovremeni prikaz karte na jednom delu displeja, a na drugom prikaz trip computer-a, narednih skretanja (po ruti) i sl.  Definisanje rute do željene lokacije se izvodi jednostavno, biranjem prvo grada, pa ulice i na kraju broja. Ukoliko korisnik želi navođenje do neke POI lokacije, ući će u odlično osmišljen meni sa posebnim ikonicama za pretragu objekata sa hranom, smeštajem, za kupovinu itd. Posebna pogodnost je što je definisanje rute omogućeno u toku same navigacije. Tako korisnik ne mora da izlazi iz prikaza karte za ovu proceduru, već odabere opciju za rutiranje koja se nalazi pored karte i bira lokaciju. Tasteri za ove potrebe su dovoljno veliki da vozač može bez većih teškoća da se snađe u toku vožnje. Čim se željena lokacija odabere, prikaz se automatski vraća na kartu. Trip computer pored karte prikazuje parametre kao što su brzina, preostalo vreme putovanja i slično. Preračunavanje rute u slučaju promašenog skretanja je dosta brzo, a omogućeno je i izbegavanje neželjenih trasa. Naravno, ovo su samo neke od mogućnosti koje Mio C520 nudi.
Sa prvim sumrakom, uređaj automatski prelazi na noćni mod prikaza karte. Za one kojima ne odgovara noćni mod prikaza, ostavljena je opcija ostanka na dnevnom modu i preko noći.
C520 ima i dobru glasovnu navigaciju, sa pravovremenim upozorenjima na predstojeća skretanja. Jedino što Mio još uvek nije uneo u ponudu su meni i glasovna navigacija na srpskom jeziku. Ipak, meni je sličan većini menija na PDA i novijim mobilnim telefonima, pa tu sam jezik menija ne bi trebalo da predstavlja veliki problem. Što se glasovne navigacije tiče, potrebno je zapamtiti izraze za pravce na engleskom jeziku (ili nekom drugom od ponuđenih). Osim toga, tokom navigacije je uvek prisutan uočljiv znak za pravac na sledećoj raskrsnici ili kružnom toku, a u 3D prikazu je lako uočiti koliko je još ostalo do sledećeg skretanja. Nazivi ulica i objekata na karti su na srpskoj latinici, tako da je to olakšavajuća okolnost i za korisnike koji nisu baš na «ti» sa stranim jezicima.
U cenu Mio C520 GPS uređaja uključena je cena karata za region u kome se korisnik nalazi. Za naše tržište, to su karte Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Grčke, Češke, Slovačke, Poljske, Ukrajine i glavni putni pravci u Evropi. Sve karte su rutabilne i prilično detaljne. Dodatne karte Evrope je moguće naručiti naknadno. Uz uređaj dolazi i disk na kome su uputstva, aplikacija za prenos podataka Mio – PC i obratno, za prenos novih karata i resetovanje postojećih.

Нема коментара:

Постави коментар