уторак, 01. фебруар 2011.

Samsung Galaxy Tab

Najnoviji Android tablet računar koji dolazi iz kompanije Samsung predstavlja i najbolje što Android u ovom trenutku može da pruži. Vrhunska izrada, fantastičan LCD ekran i performanse kojima je jako teško naći neku zamerku. Iako je skup, ovaj tablet će biti sjajan izbor za sve koji mogu da ga priušte.
Samsung je premijerno kod nas predstavio najnoviji tablet baziran na Android operativnom sistemu, i pred sobom imamo prvog ozbiljnog konkurenta sveprisutnom iPad-u (uprkos razlici u dijagonali ekrana). Ono što odmah treba reći je da će Galaxy Tab moći regularno da se kupi uz neki od paketa mobilnih operatera, što ne čudi mnogo s obzirom da se podrazumeva pristup mobilnoj mreži. Pored HTC-a koji je još uvek na prvom mestu, Samsung je prilično agresivno krenuo u osvajanje Android tržišta, što krajnjim korisnicima može samo da odgovara. Ipak, da li smo dobili pravog konkurenta iPad-u ili ne, ostaje da se proveri.
Samsung Galaxy Tab sa opremom

Ključne karakteristike

 • Veoma kvalitetna izrada
 • Odličan ekran
 • Podrška za prenos podataka preko 3G mreže
 • Sjajna autonomija
 • Impresivno brz rad

Utisak kvare

 • Nešto veća cena

Specifikacija

 • Procesor: Cortex A8, 1GHz CPU, Hummingbird
 • Memorija: 512MB(ROM) + 512MB(RAM) + 128MB(One D-RAM) + 16GB (Interno) + MicroSD kartice do 32GB
 • Ekran: 7.0" WSVGA TFT 169ppi(w x h: 600 x 1024 px)
 • Konekcije: USB 2.0, Bluetooth 3.0, WiFi 802.11n, 3G, 3.5mm izlaz za slušalice,
 • Senzori: Accelerometer, Geomagnetic, Luminance, Gyro
 • Dimenzije: 190.09x120.45x11.98mm
 • Težina: 380g
 • Baterija: 4000mAH Li-Polymer
 • Kamera: napred 1.3MP, pozadi 3MP sa autofokusom i blicem
 • Dodatno: integrisani zvučnik, A-GPS,
 • Operativni sistem: Android 2.2 Froyo

Samsung Galaxy Tab

Iako upadljivo manji od iPad-a (ipak je razlika u dijagonali ekrana 3"), sa dimenzijama od 190x120x12 mm nije baš tako mali i deluje ogromno čak i u odnosu na neki od novijih smart telefona velikih ekrana. Ipak, u ruci i nije toliko težak, a deluje nam da je 7" ipak neka zlatna sredina odnosa dimenzija i upotrebljivosti. Vizuelno, Galaxy Tab spolja izgleda kao veliki Galaxy telefon, bez tastera sa prednje strane. Napred su smeštena 4 touch tastera (Menu, Home, Back i Search), dok su sa desne bočne strane Volume Up i Down i Power tasteri. Možda se nekome može učiniti da je ovo prilično minimalistički, ali ne treba zaboraviti da je ipak u pitanju veliki ekran osetljiv na dodir, pa su i sve funkcije dostupne na taj način. Cela prednja strane, ekran i njegov okvir, su pokriveni providnom plastikom visokog sjaja, što znači da će ipak ostajati malo otisci prstiju.
Samsung Galaxy Tab detaljnije, konektori
Od konektora koji su dostupni postoje samo dva, jedan poseban za povezivanje sa punjačem i računarom, kao i jedan 3.5mm konektor za slušalice. Samsung je ovde odlučio da uradi isto što i Apple, pa tako obični USB kablovi neće moći da se koriste, već samo oni posebno pravljeni za Galaxy Tab, što je uvek prilično nepopularan potez (na šta su doduše vlasnici nekog od Appple proizvoda već i navikli). Kao što je to slučaj sa drugim Samsung mobilnim uređajima, na kvalitet izrade stvarno nema zamerke i može stati rame uz rame sa Apple-om (koji opet forsira aluminijum, što je mnogo bolje i kvalitetnije rešenje od plastike). Galaxy Tab napred (pri dnu) ima i ugrađen mikrofon, pošto se može koristiti i kao mobilni telefon, no pretpostavljamo da će ga malo ko koristiti kao klasičan telefon (pošto izgleda vrlo nezgrapno ako se drži na uvetu), već u kombinaciji sa nekim dobrim Bluetooth headsetom.
Samsung Galaxy Tab neki od ekrana interfejsa
Za razliku od nekih drugih Anroid tableta, ovaj koristi Hummingbird procesor na 1GHz koji je dovoljno snažan da se izbori sa svim aplikacijama, što je vrlo bitno kada se ima ovako veliki ekran. U kombinaciji sa preko 1GB sistemske memorije i 16GB koliko je na raspolaganju korisniku, imamo i slot za MicroSD kartice (podržane su kartice do 32GB). Kao i najnapredniji Android telefoni, i ovaj tablet ima ugrađen GPS, celu silu senzora (od akcelerometra preko geomagnetnog pa do senzora osvetljenja), što osim što se koristi u nekim sistemskim aplikacijama ima i dosta primena u raznim aplikacijama. Aplikacije su možda i najbitnije u celoj priči, a sa 2.2 verzijom Adnroid OS-a će raditi sve ono što se može naći u App Marketu. Bitno je reći samo i da je najveći broj aplikacija optimizovan za manje ekrane, i da tek treba očekivati one koje su pisane eksplicitno za veliki ekran. Činjenica je ipak da sve što smo probali radi sjajno, a preporučujemo da se odmah instalira i neki od popularnijih Web browsera koji će vrlo verovatno mnogo bolje raditi od onog ugrađenog. Inače, Samsung Galaxy Tab koristi TouchWiz interfejs (kao pandan daleko poznatijem Sense-u kompanije HTC) koji radi veoma brzo i bez ikakvih primećenih problema.

Rezime

Činjenica je da je Samsung Galaxy Tab prvi punokrvni Android tablet koji ovu platformu prikazuje u odličnom svetlu. Iako možda ima skeptika, kombinacija Samsung hardvera i ovog operativnog sistema je sjajna kombinacija koju vredi isprobati. Iako ima dosta prostora za poboljšanja (kao što je uostalom slučaj sa svim "prvim" proizvodima jedne vrste), u pitanju su sitnice i nema ničega što bi ozbiljnije narušilo sjajan utisak Tab-a. Ono što će sigurno svima zasmetati jeste cena koja je u rangu laptopova, a uz svu dobru volju za to ne možemo naći opravdanje, bar što se funkcionalnosti tiče. Ipak, za vrhunske proizvode koji su tu da definišu i redefinišu očekivanja i potrebe korisnika, uvek se mora i malo više platiti, tako da je to potpuno i očekivano.

Conclusion

The fact is that Samsung Galaxy Tab is the first full Android tablet that shows how good this platform really is. Although there may be skeptics, a combination of Samsung’s hardware and this operating system is a great combination that is worth to try. Although there are many room for improvement (as indeed with all "first" products), these are only details and there is nothing that seriously undermine a great impression. The price is the thing that will bother most users, and there is no justification for such high price, regarding functionality at least. However, for top products, which define and redefine the expectations and needs, you must pay higher price, so it is completely expected.

Нема коментара:

Постави коментар