уторак, 1. фебруар 2011.

Blueberry 2go700B

Ovo je prvi 7" GPS uređaj koji je dostupan na tržištu, i što se toga tiče, za sada 2go700B nema konkurenciju. Proizvođač je iskoristio procesor i GPS čipset koji su već od ranije poznati po dobrim performansama, a ostavio je kupcima da instaliraju navigacioni softver po želji.
Blueberry je ime koje će domaći kupci najpre prepoznati zbog multimedijalnih plejera koji su izuzetno povoljni, a opet sa impresivnim spiskom podržanih opcija. Ipak, ovaj proizvođač u ponudi ima još čitav niz interesantnih periferija za računar, kao i GPS uređaja od kojih smo jedan od novijih modela i dobili na test. Model 2go700B je ujedno i prvi GPS sa ovoliko velikom dijagonalom ekrana, i vrlo verovatno je da će privući dosta pažnje. Kao i sve nove GPS navigacije, i ova podržava reprodukciju multimedijalnih formata, no ipak je u ovom slučaju veličina ekrana ono što će i privući najviše pažnje. Interesantno je da sam uređaj ne dolazi sa instaliranim navigacionim softverom, već se ostavlja korisnicima da odaberu koji će koristiti, pošto je 2go700B raditi sa bilo kojom verzijom.
Blueberry 2go700B sa opremom

Ključne karakteristike

  • Ekran impresivnih dimenzija
  • FM transmiter, Bluetooth adapter
  • Multimedijalna podrška

Utisak kvare

  • Navigacioni softver se mora posebno instalirati

Specifikacija

  • Procesor: Centrality Atlas IV, 533MHz CPU
  • GPS Chipset: SiRF 3i+ high-sensitivity GPS receiver (WAAS-enabled), 20 Chanels
  • Memorija: 128MB (RAM), 2GB (ROM), slot za SD memorijske kartice
  • Ekran: 7" Touchscreen TFT, rezolucije 800x480 piksela
  • Konektori: Mini-USB, AV ulaz, 3.5mm izlaz za slušalice
  • Dimenzije: 183mm x 114.5 mm x 16.5 mm
  • Dodatno: Bluetooth, FM transmiter, multimedijalni plejer, stylus olovka

Blueberry 2go700B

Iako možda sa slika to nije najjasnije, prvo što će svako primetiti jesu dimenzije ovog GPS-a od 18.3x11.45 cm (debljina je svega 1.65 cm). Glavni krivac za ovo jeste ekran dijagonale od čak 7" i rezolucije od 800x480 piksela (65k boja). Ekran prikazuje vrlo kvalitetnu sliku, dosta dobre oštrine i solidnih boja, sa dobrim uglovima vidljivosti. Iako jeste u pitanju glossy model ekrana, nema puno refleksije svetlosti tako da će moći bez problema da se koristi u različitim svetlosnim uslovima. U pakovanju ne dolazi puno toga, platnena futrola za nošenje, Auto punjač, USB kabl i postolje za kola. Postoji i stylus olovčica, a ona se nalazi u svom ležištu sa zadnje strane uređaja. Postolje za kola se dosta jednostavno montira i dobro drži, i pozicioniranje ekrana nije mnogo komplikovano imajući u vidu dimenzije. Deo koji se kači sa zadnje strane navigacije ima i jedan deo pomoću koga ona može stajati ravno na horizontalnoj podlozi.
Blueberry 2go700B neki od ekrana interfejsa
Od konektora, postoje jedan MicroUSB za punjenje baterije (kapacitet 650mAh i autonomija od oko 2.5h) i povezivanje na računar, 3.5mm konektor za slušalice (za slušanje muzike ili ako vozač ne želi da glasovno navođenje smeta ostalim putnicima), otvor za microSD memorijske kartice i AV konektor preko koga se može dovesti slika sa nekog eksternog uređaja (recimo parking kamere). Na samoj navigaciji postoje još i Power taster, uvučeni Reset i zvučnik snage 2.5W. Ovu navigaciju pokreće Centrality Atlas IV procesor na 533MHz i koristi se SiRF čipset za GPS navigaciju, sa 128MB RAM i 2GB ROM ugrađene memorije. Interfejs je dosta jednostavan, sa vrlo krupnim ikonama tako da će svako moći bez problema da ga koristi i stylus deluje kao da je više za ukras. Vizuelno možda i nije toliko atraktivan i deluje nam da bi mogao biti i malo upeglaniji. Od bitnijih stvari treba pomenuti da su podržani sledeći multimedijalni formati: WMA, MP3, WAV, JPG, GIF, BMP, PNG, WMF, ASF, Mpeg 4 i MPEG, što pokriva sve najčešće korišćene formate muzike, slika i videa.

Rezime

Ova navigacija će se sigurno dopasti onima koji nisu nikada mogli da se naviknu na male ekrane, što zbog veličine slike što zbog problema sa korišćenjem touch funkcija. Sa dijagonalom od 7", ovo je više monitor nego klasičan GPS uređaj. Proizvođač je rešio da ubaci samo osnovni interfejs (inače, u pitanju je Windows CE 6.0 operativni sistem), a da korisnicima prepusti izbor i instalaciju navigacionog softvera, što možda i nije toliko loša ideja. Ono što možemo da potvrdimo je da sve radi dosta brzo, uključujući i reprodukciju multimedije, pa uprkos činjenici da smo videli i mnogo interesantnije i lepše interfejse, ipak jeste u pitanju prvi 7" GPS koji smo videli na tržištu, što svakako zaslužuje pomen.

Conclusion

This navigation will certainly appeal to those who have never been able to get used to the small screens, because of the size of the image or because of the problems with using the touch function. With 7" diagonal monitor, this is more than conventional GPS device. The manufacturer has decided to add only the basic interface (otherwise, it is a Windows CE 6.0 operating system), and customers leave the selection and installation of navigational software, which may not be so bad idea. We can confirm that everything works quite fast, including the reproduction of multimedia, and despite the fact that we have seen many interesting and beautiful interfaces, this is concerned the first 7" GPS that we saw in the market, which certainly deserves a mention.

Нема коментара:

Постави коментар